
Πως δουλεύουμε

Βιο
λογι
κότητα
Η βιολογική προσέγγιση στον τρόπο διαχείρισης των μελισσιών ήταν για εμάς αυτονόητη και ιδεολογική εξαρχής. Δεν έγινε για τα χρήματα, δεν έγινε απο μόδα. Απο το 2001 λοιπόν βιολογική μελισσοκομία και από το 2011 πιστοποιημένη βιολογική μελισσοκομία.
Τι σημαίνει όμως βιολογικότητα στα μελίσσια;
Σημαίνει οτι:
- Δεν πηγαίνουμε τα μελίσσια κοντά σε πηγές επιμόλυνσης (αυτοκινητόδρομοι, εργοστάσια, χωματερές = βαρέα μέταλλα ή συμβατικές καλλιέργειες=φυτοφάρμακα).
- Δεν χρησιμοποιούμε χημικά φάρμακα για την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσών, αλλά βιολογικά, συν φυσικοτεχνικές μεθόδους.
- Το κερί των κερηθρών που εργάζονται, ζούν και αποθηκεύουν το μέλι οι μέλισσες είναι απαλλαγμένο απο φάρμακα
- Δεν χρησιμοποιούμε τεχνικές ανάπτυξης των μελισσιών βασισμένες στην τροφοδότηση με ζάχαρη.


Νομα
δικό
τητα
Το κλίμα της Ελλάδας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ξηροθερμικό, τουλάχιστον για το νοτιότερο ήμισυ της χώρας. Σ’ αυτό το περιβάλλον οι ανθοφορίες είναι μικρής διάρκειας (max 20 μέρες), μικρής έντασης (λίγα kg μέλι/στρέμμα) και η πυκνότητα των μελισσιών (η μεγαλύτερη στον πλανήτη) δυσχεραίνει την κατάσταση.
Για να υπερβούμε αυτές τις δυσκολίες που θα μας οδηγούσαν είτε στις τροφοδοτήσεις είτε στο διατροφικό στρες των μελισσών έχουμε κάνει δύο στρατηγικές επιλογές:
- Να μένουμε αρκετό καιρό στα πεύκα, που με τις άφθονες μελιτοεκκρίσεις τους επιτρέπουν την ατάιστη ανάπτυξη των μελισσιών την άνοιξη και δύο καλούς τρύγους Αύγουστο και Οκτώμβριο.
- Να κινούμαστε συνεχώς και σε μακριές νομές, κυνηγώντας ανθοφορίες το υπόλοιπο διάστημα. Ξεκινάμε απο νότια και παραθαλάσσια το χειμώνα, για να φτάσουμε βόρεια και στα βουνά το καλοκαίρι. Διαδικασία υψηλού κόστους και έντονης εργασιακής καταπόνησης για εμάς.


Συν
εργα
τικότητα
Ο τρόπος με τον οποίο συσχετιζόμαστε μεταξύ μας εντός της εκμετάλλευσης προσπαθούμε να είναι όσο το δυνατόν πιο οριζόντιος γίνεται, αποφεύγοντας τις υπαλληλικές σχέσεις. Καταμερίζουμε την εργασία σε επιμέρους τομείς όπου κάποιος έχει την κύρια ευθύνη και οταν χρειάζεται αλληλοβοηθιόμαστε και αλληλοκαλυπτόμαστε.
Ομοίως, με άλλους μελισσοκόμους έχουμε φτιάξει ένα δίκτυο ανθρώπων που ενίοτε κάνουμε μεταφορές μαζί, τρυγάμε μαζί, εργαζόμαστε και κάνουμε παρέα μαζί, με κύριο χαρακτηριστικό την αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα.
Εν κατακλείδι, αυτές οι σχέσεις πέρα από το ότι εκφράζουν τις επιθυμίες μας, θεωρούμε οτι βάζουν και σφραγίδα στο παραγόμενο αποτέλεσμα.